Nowinki z kraju i ze świata

Konferencja Marszałka Wielkopolskiego w sprawie strategii bałtyckiej w Brukseli

Sty132010
Strategiczne ożywienie w Regionie Morza Bałtyckiego

8 grudnia 2009

Marszałek Marek Woźniak otworzył 8 grudnia w Komitecie Regionów w Brukseli organizowaną przez Województwo Wielkopolskie i szwedzki Region Västernorrland konferencję zatytułowaną „Jak Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego może ożywić rozwój regionalny?” Celem spotkania było przedstawienie jednego z priorytetowych zagadnień obecnej prezydencji szwedzkiej oraz zbliżającej się prezydencji polskiej. 
 

Rybacy ruszyli na łowiska

Sty112010
Zaczął się sezon na łososie, który potrwa do marca. Teraz jest odpowiednia, mroźna pogoda, bez sztormów i wolno łowić ryby na haki. A to sprzyja pozyskiwaniu łososi. Kilogram tych ryb kosztuje około 20 zł. Towaru jest sporo - informuje Redakcja Rolna TVP. Trwa także połów dorszy oraz ryb z rodziny dorszowatych na przykład witlinków. Temperatura wody jest dobra do pozyskania szprotów, których wydajność i to zarówno konsumpcyjna, jak i paszowa jest bardzo dobra.

Więcej informacji tutaj.

   

Transport morski a zmiany klimatyczne

Sty072010
Nie ulega dziś wątpliwości, że transport jest jednym z tych sektorów gospodarki, który ma zasadniczy udział w emisji gazów szklarniowych powstałych w wyniku działalności człowieka.

Więcej informacji tutaj.
   

Program III Polskiego Radia o Międzynarodowym Sprzątaniu Bałtyku - wywiad z Anitą Słomianą (Fundacja Nasza Ziemia)

Sty072010
Zapraszamy do wysłuchania wywiadu z Anitą Słomianą na temat akcji sprzątania Bałtyku. W materiale usłyszycie Państwo wskazówki jak dbać o Bałtyk również wtedy, gdy nie przebywamy na nadmorskich plażach.
 
 
   

Zrównoważone rybołówstwo musi być oparte na szacunku wobec funkcjonowania ekosystemów morskich i rzecznych- polskie organizacje pozarządowe w sprawie Zielonej Księgi

Sty072010
Zapraszamy na do zapoznania się z dokumentem.
   

Jakość handlowa ryb

Sty062010
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli jakości handlowej ryb. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: ryby wędzone i solone w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.W wyniku kontroli stwierdzono, że nieprawidłowa jakość handlowa w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyła głównie ryb wędzonych. 

Więcej informacji tutaj
   

Strona 30 z 44